A képlopás, majd a tolvaj elfogásának esete

Most képzeld el, hogy egyszer csak szembejön az interneten az egyik olyan fotód, amit te készítettél, és jogvédett. Aztán nem csak szembejön veled, hanem még többen meg is osztják, vagy egyenesen neked küldik át, mint egy szenzációt, nehogy te is kimaradj valami jóból. Ők persze nem tudják, hogy az a te munkád, csupán csak továbbítanak valamit, ami népszerű, attól függetlenül, hogy az vicces, különleges, vagy teljesen személyes. A képeknek története van, és manapság sajnos az a tendencia, hogy ezekkel visszaélnek, illetve felhasználják az emberek ellen. Én is hasonlóan jártam. Egyik nap az én fotóm bukkant fel az interneten, és nem az én nevem volt feltüntetve, hanem valaki egészen másé. Ellopta a fotómat, és ezzel rengeteg pénzt keresett rövid időn belül.

Nekem nem is kellett több. Szinte azonnal felkerestem a Haiszky Magánnyomozó Irodát, amelyről már annyit hallottam. Leginkább a profizmust, és a gyorsaságot emelték ki, ami – valljuk be – minden nyomozás két alappillére. Mielőbb tudni akartam, hogy ki, és hogyan jutott hozzá fényképemhez, illetve, hogy milyen joggyakorlat van az ilyen esetekre. Mivel az az én tulajdonom, így mindenképp a magántulajdon elbirtoklásának esete állt fenn, tehát, ha megvan a tettes, akkor nekem nyert ügyem van. A nyomozónak kissé nehéz dolga volt, mivel nagyon elterjedt a kép az interneten, és hamar rájött, hogy álnév van megadva mindenütt, de nem adta fel, mert tudta, hogy mindenki hagy maga után valamilyen nyomot, akár hibázik, akár nem. Ő pedig pont az ilyen apró nyomok alapján jut el a tetteshez.

Ledöbbentem, amikor megtudtam, hogy konkrétan az egyik kollégám törte fel a gépemet, és lopta el a képet, hogy pénzt keressen vele. Arra persze nem számított, hogy így felkapja az internet, de ettől neki csak nagyobb lett a bevétele. Miután ezt tényként kezeltük a magánnyomozóval, már csak valahogy be kellett bizonyítani, hogy képes ilyesmire, ezért kieszeltünk egy remek tervet. Azt terjesztettem el, hogy ismét van egy szuper sikeres fotóm, ami a következő nagy durranás lesz, de még nem mutathatom meg, mert annyira titkos. Csak pár napba telt, és már fel is törte a gépemet bent, hogy elkezdjen kutatni utána. Ám arról nem tudott, hogy a helység, illetve a laptop is be van kamerázva, és minden mozdulatát figyeli, majd rögzíti, így meglett minden bizonyíték arra, hogy a hatóságokhoz forduljunk.

Haiszky Magánnyomozó IrodaHivatalosan is lebukott. El se tudtam képzelni, hogy mennyit keresett a fotóval, de milliós összegek kerültek elő, ami az utolsó fillérig engem illet, és erről a bíróság is így fog vélekedni.
A magánnyomozó nélkül lehet, hogy nem csak azt az egy képet tulajdonította volna el, hanem esetleg többet is, miközben én megbízható kollégának ismertem meg. Sajnos, a nyomozás alatt kiderült róla, hogy magánéleti válságba került, de ez még nem lesz mentség egy bűncselekmény elkövetésére. Sajnos több részletet is megtudtam, mint szerettem volna, viszont nagyban befolyásolta a nyomozást, és az ügy kimenetelét. Kiderült az is, hogy másoknál is próbálkozott, és másnak is ellopta, majd felhasználta a fényképeit, de azok nem lettek olyan népszerűek, így ezért nem tűnt fel senkinek. Nem is gondolnánk, hogy olykor pont a népszerűség lesz a veszte valakinek, illetve, hogy a pénzéhség mi mindenre rávesz valakit. Szerencsére a magánnyomozó időben elcsípte, így már nem tud több kárt okozni se másoknak, se saját magának.