A fekete humor veszélyes is lehet

Az teljesen biztos, hogy az interneten néha olyan képeken is elmosolyodik az ember, aminél biztos benne, hogy nem kéne. Ilyen például az, amikor valaki elesik, megsérül, vagy valamilyen balesetet parodizálnak ki. Rossz bevallani, de néha még én se tudom megállni, de továbbítok néhány olyan képet, amin ilyen látható, egyszerűen azért, mert vicces, és nem gondolok bele, hogy valaki megsérülhet. Legutoljára például jót nevettem egy olyan férfin, aki egy acetilén palack mellett térdelve vágott valamilyen fémet, de úgy, hogy az összes szikra, ami keletkezett, a palackot érte.

A kép nagyon vicces volt, mert mindenki rögtön arra gondolt, hogy ez a tökéletes baleset receptje: egy mondvacsinált szakember, aki komolynak látszik, rögtön elárulja magát azzal, hogy az acetilén palackokhoz kapcsolódó legegyszerűbb biztonsági előírásokat se tudja betartani, és vásárra viszi a bőrét. Még szerencse, hogy mindenki, akinek gázpalackokhoz van köze, az ismeri ezeket a biztonsági előírásokat, és nem fordulhatnak elő ilyen balesetek… ugye?

És ekkor jöttem rá, hogy ez a kép egyáltalán nem olyan vicces, mint amilyennek látszik. Hányan lehetnek ugyanis, akik valóban így dolgoznak, mert nincsenek tisztában a veszélyeivel? Gyorsan elkezdtem hát utánanézni annak, hogy mit lehet tudni az acetilén palackokról, és hogy vajon tényleg történnek-e ilyen balesetek.

Az első helyek, amiket láttam, azok acetilén palack forgalmazásával foglalkoztak, és volt köztük olyan is, ahol elég jól összefoglalják, hogy milyen területeken bizonyulhat hasznosnak egy ilyen gázpalack, mire lehet őket használni. Ez nagyon tetszett, mert legalább látszott a boltban dolgozókon, hogy értik a dolgokat, és tanácsadásért is lehet hozzájuk fordulni – ez abból is lejött, hogy rengeteg más gázpalackot is árultak, nem csak erre az egyre korlátozódott a felhozataluk, hanem valószínűleg mindenhez értettek. Náluk például biztosra veszem, hogyha valaki nem hozzáértő szeretne vásárolni, akkor megfelelően el tudják látni a szükséges ismeretekkel, amik a tárolás, szállítás, használat során kellenek ahhoz, hogy ne történhessen semmilyen baleset.

Ugyanezen a helyen megjelent a szállítás lehetősége is, aminek szintén örültem, mert ezek szerint foglalkoznak azzal a problémával, hogy esetleg nem minden vásárló tudja megfelelő biztonságban eljuttatni az otthonáig vagy a munkahelyéig a vásárolt acetilén palackot. Ez lehet így azért, mert egyszerűen nincsen semmilyen jármű, amit tudna vezetni, és nem akarja tömegközlekedésen magával hurcolni a robbanásveszélyes gázpalackot, vagy ha van is, akkor se megfelelő. Attól ugyanis, hogy kocsiról beszélünk, még nem biztos, hogy abban megfelelően le tudják rögzíteni a palackot, és annak nem lesz semmi baja szállítás közben (hát még ha mondjuk csak motorja van az illetőnek).

Máshol arról is tudtam olvasni, hogy a tárolásnak milyen speciális követelményei lehetnek: hogy nem szabad kis, zárt helybe besuvasztani sok gázpalackot, és hogy semmilyen veszélyes behatásnak ne tegyük ki őket. Ez vonatkozik mind fizikai erőkre (ütés, eldőlés), mind pedig azokra, amikről a kép is szólt: a hőmérsékleti változásokra és a nyílt lángra.

Bár egy acetilén palack nem olyan veszélyes, mint mondjuk egy Pb gázpalack, hisz nem egy lobbanékony láng van benne (ezért is használják pont védőgáznak a hegesztésnél), azért a képpel több probléma is volt. Először is az, hogy mind ezek ellenére erre a palackra is elég szigorú biztonsági előírások vonatkoznak, azért ebben is nagy mennyiségű gáz van egy nagyon kis helyre összesűrítve, ami már önmagában is robbanást idézhet elő, hogyha a fém tartó valamennyire megsérül. Másrészről pedig, maga a kép mindenféle magyarázat nélkül terjed az interneten, és bár én értettem a poént benne, ha valaki nem vágja azt rögtön le, akkor még bátorításnak is veheti arra, hogy ő is ilyen veszélyesen éljen.

Arra nem találtam statisztikát, hogy hány olyan baleset szokott történni, amit acetilén vagy más gázpalackok nem megfelelő használata okoz, de biztos vagyok benne, hogy sok. Ezek után pedig egy szó, mint száz: mostantól én is óvatosabban mérem fel azt, hogy a feketehumorral bíró képek mennyire lehetnek veszélyesek, ha nem megfelelően nézik őket.